Sve U praksi

Kuća iz 3D printera

© ICON

#U PRAKSI | Izgradite sopstveni dom za manje od 4.000 eura za 24 sata. Prema startup Icon, ovo što zvuči kao san, uskoro bi mogla biti stvarnost. Još 2018 godine dovršena je prva 3D print kuća.

Icon je start up u građevinskoj tehnologiji iz Austina u Teksasu, koji se već tri godine intenzivno bavi temom stanogradnje i u potpunosti razmišlja inovativno. Trojici osnivača (Jason Ballard, Evan Loomis i Alex le Roux) bilo je posebno važno da se razvije način gradnje koji je pristupačniji, efikasniji i povoljniji. Nakon višemesečnog istraživanja bilo je jasno da je 3D ispis najperspektivnija tehnologija koja zadovoljava njihove zahteve.

Printanje kuće

Prvi odobreni prototip kuće realizovan je još u jesen 2018. godine. Bungalov površine 33 m2 sa okolnom terasom deluje vrlo moderno. Dizajn se nastavlja u unutrašnjosti. Vidljivi betonski zidovi sa rebrastim površinama, tipičnim za 3D print predmete, daju puno slobode dizajniranju. Interesantni detalji, poput zaobljenih zidova, lako se mogu implementirati u proces 3D ispisa. U idealnom slučaju ispis traje samo 24 sata. Nakon što se zidovi osuše, nakon nekoliko dana, postavljaju se prozori i drveni krov. Trenutno su troškovi oko 9.200 EUR, a cilj startup-a je smanjiti troškove na 3.200 EUR.

CTRL+P

Naravno da izgraditi kuću sa 3D printerom nije tako lako kao isprintati dokument. Za rad ovog printera potrebno je četiri do šest osoba. Kolos širine 10 i visine 3,5 metra, težak gotovo dve tone, sa odgovarajućim nazivom "Vulcan II", u željeni oblik ubrizgava posebno razvijenu kašastu betonsku smesu "Lavabet", igra reči lave i beton. Štampač je razvila sama firma Icon, jer standardni 3D štampači jednostavno nisu dorasli ovom zadatku. Od sada se ovi printeri mogu i naručiti.

Dobra ideja i dobra svrha

Jedan od ciljeva osnivača Icona je stvaranje pristupačnog životnog prostora za sve. U saradnji sa neprofitnom organizacijom "New Story", startup trenutno gradi kuće za 50 porodica u Tabascu u Meksiku. Mnoge od tih porodica žive sa manje od dva eura dnevno i zbog nedostatka socijalnih sistema zavisne su od pomoći organizacija poput "New Story-a". Kuće u prvom 3D printanom selu sa 3D su veliki korak ka boljem kvalitetu života budućih stanovnika.

VIŠE INFORMACIJA: ICON BUILD

( )