Sve U praksi

Pravilno lepljenje

© istockphoto.com/Bogdanhoda

#U PRAKSI | Našem odeljenju za hemijsko-tehničke proizvode se uvek iznova postavlja isto pitanje: Na koji način pravilno zalepiti npr. jednu veliku površinu? Tankim linijama lepila, samo na rubovima površine ili lepilo naneti tačkanjem? Spremili smo odgovor šta je najbolje pri korištenju jednokomponentog lepka iz kartuše (hibrid, akril ili PU).

Naše specijalističko odeljenje savetuje lepljenje ogledala na većim površinama nanošenjem linija sa razmakom. Stručnjak Ralph Raninger objašnjava zbog čega: „Ova metoda omogućava cirkulaciju vlage iz vazduha putem koje će se proizvod jednomerno stisnuti unutar 24 sata. Ovo je ispravna metoda kod lepljenja ogledala, fasada ili većih površina. Naši eksperti ne savetuju nanošenje lepila u krivudavoj liniji, jer je na taj način stvrdnjavanje neravnomerno. U „džepovima“ se može skupiti vlaga, što će uticati na to da lepilo dugo vremena ostane sveže i nestvrdnuto“, nastavlja Ranzinger.

Takođe nije optimalna ni varijanta „više je više“ kada nanesete lepilo na celu površinu. Zbog preterane količine i gustoće lepila, vlažnost iz vazduha ne može dopreti do većeg dela lepila, tako da se lepilo u unutrašnjosti neće stvrdnuti. Savet stručnjaka: lepilo razdvojite sa nazubljenom lopaticom.

Pri lepljenju izolacionih ploča često se PU pena nanosi kao okvir sa tačkama. Ranzinger: „Rub lepila se stvrdnjava pomoću vlage iz vazduha i tako stvara barijeru, kroz koju se tačke u unutrašnjosti ne mogu stvrdnuti.“

WEBKATALOG: Više informacija o proizvodima

( )