Sve Sve U praksi

Najlepše slike su u glavi

© Metallmax

#U PRAKSI | U podnožju veličanstvenog i idiličnog planinskog masiva Hochkönig u Austriji skrasio se majstor svog zanata koji svojom umetnošću rada sa metalom oduševljava javnost. Max Sendlhofer je ljubitelj prirode, slobodnog duha, radoholičar i nadareni umetnik sa metalom. Svojim malim i velikim umetničkim delima, skulpturama, trofejima ili slikama već godinama očarava ljude u svojoj bližoj okolini ali i šire.

Osobe poput Maxa je uvek bilo teško svrstati u neku kategoriju. To je i kod njega već relativno rano bilo vidljivo. Odrastajući u Bischofshofen-u, prvu inspiraciju je dobio od svoje kreativne učiteljice u osnovnoj školi, a o njegovim umetničkim stubovima mosta tadašnja dečija emisija „Mini-Zib“ je napravila poseban prilog. Sportista slobodnog duha nije bio siguran kojim putem krenuti dalje. Njegov otac je imao ideju: sin bi se trebao baviti mašinstvom, tako da je upisao bravarski zanat gde je naučio osnove koje je dalje razvio, naučio i primenio u svojim današnjim projektima. 

Kao bravar i metalski radnik je već rano počeo zarađivati sopstveni novac, ali je brzo primietio da mu nešto fali kako bi istinski bio srećan i zadovoljan. Kako se život nekada poigra sa nama, Max je, zajedno sa svojim prijateljima i majkom otišao kod astrologa koji je tada video kreativnu crtu koju je trebalo oživeti. 

Usmeravanje

Sledeći savet astrologa, Max je pohađao kurs slikarstva ali je brzo shvatio da to nije za njega. Uprkos tome, tada je iskoristio vreme kako bi napravio svoju prvu metalnu sliku koja je odmah privukla dosta pažnje i zanimanja. Sudbina je još jednom uplela svoje prste, pa je tako prijatelj kustos jedne galerije u Beču primetio Max-ovu sliku i odmah je izložio. Od tog trenutka stvari se više ili manje odvijaju same od sebe. Honorarno je počeo da se bavi proizvodnjom slika, koje su se nizale jedna za drugom. Nakon toga su usledile velike skulpture koje su postale svojevrsni orjentiri u regiji Hochkönig. Tokom godina se pokazalo da može kreirati još više umetničkih dela kako su upiti za njima rasli. I tako je usledio logičan korak ka samozapošljavanju, za čime do danas nije požalio. 

Iskoristiti šanse

Kada je stara elektrana Energie AG stavljena na prodaju 2011. godine, Maxu je brzo postalo jasno da će to biti njegovo mesto kreativne realizacije i rada. Kupio je imanje, prenamenio ga i napravio sebi savršeno mesto inspiracije i rada te s tim odlično ukomponovao život u prirodi. Sve više upita i zaheva je stizalo i tako se „Metallmax“ poslednjih godina plasirao u potpunosti kao umetnik. Srećan je zbog mnogih dobrih kupaca koji su olakšali njegov put do uspeha. 

Svi njegovi radovi su unikatni jer, kako sam kaže: „ja ne mogu da radim serijski“. „Naravno, put do ovoga gde sam sada, je često bio težak i nesiguran. Međutim, novac sam uvek doživljavao kao lepu nuspojavu koja nikad nije postala sama sebi svrhom. Mislim da je važno slediti svoj unutrašnji glas, u protivnom ćete žaliti do kraja života. Odluke u prošlosti su bile dobre i važne za moju porodicu koja je pravi izvor moje snage. Priroda je najveća inspiracija u umetnosti. Veliki broj ideja i predloga crpim upravo iz prirode“. Sinu Nicu se takođe sviđa umetnička svakodnevnica njegovog oca pa je i sam upisao umetničku školu.

Više informacija: www.metallmax.at

 

 

 

( )