Sve Pogled Impuls U praksi

Ergonomsko radno mesto

#IMPULS | Ergonomsko radno mesto tokom dugog radnog dana osigurava potrebnu koncentraciju. Loše osvetljenje i nepravilan sedeći položaj previše opterećuju kičmu, mišiće i oči, što može negativno uticati na kvalitet rada. U našem web katalogu možete pronaći veliki izbor proizvoda koji olakšavaju celodnevni boravak u kancelariji.

Pojam ergonomija se sastoji od grčkih reči “ergon” (rad) i “nomos” (zakon). To bi trebalo značiti da se uslovi rada prilagođavaju ljudima, a ne obrnuto. Udobne kancelarijske stolice, stolovi podesivi po visini, kancelarijsko osvetljenje ili punjači telefona i tableta integrisani u stolu samo su deo naše široke ponude koja olakšava celodnevni boravak u kancalariji. 

Opušteno sedenje

Ljudi zaposleni u kancelarijama, u svom radnom veku, sede za stolom prosečno 80.000 sati. Iz toga razloga bi se trebala posebno obratiti pažnja na odabir kancelarijske stolice i položaj sedenja. Jer ništa nije pogubnije za telo od ukočenog položaja u kojem mišići i kosti nisu stimulisani. 

Teška glava

Naslon za glavu se često podcenjuje kada su u pitanju kancelarijske stolice. Naša glava u proseku teži impresivnih pet kilograma. Kod dugotrajnog rada za računarom glava se mora satima stabilizovati, što dovodi do napetosti u mišićima vrata i ramena. Podesiva potpora za vrat može pomoći.
 
Ruke takođe treba redovno rasteretiti kada se radi s mišem i tastaturom, koristeći individualno podesive naslone za ruke. 

Stabilizacija za kičmu je takođe izuzetno važna: trodimenzionalno oblikovane trake za leđa pružaju optimalnu potporu, podupirući tako leđa i stomak. 

Podešavanje visine

Kancelarijske stolice s „punom uslugom“ mogu biti masivne i zauzimati previše prostora. Alternativa, koja takođe nudi potpunu udobnost, je manja verzija ergonomske stolice s niskim naslonom. Takve su stolice savršene kada se na radnom mestu sedi i stoji. Kad smo već kod stajanja, moderni stolovi s podesivim postoljima se mogu koristiti sedeći i stojeći. Pravilan balans i česta promena položaja između sedećih i stojećih aktivnosti, optimalno pokriva potrebu za kretanjem tokom radnog dana. Stolovi podesivi po visini svakako predstavljaju radni model budućnosti za održavanje tela i duha u formi. Osim toga, zaposleni se manje žale na probleme sa leđima i znakove umora, rasterećuju se vratni mišići, pokreće se cirkulacija i povećava produktivnost.

Čuvanje vida

Od velike važnosti na radnom mestu je pravilno projektovana rasveta. Kada prirodni izvor svetlosti nije dostupan, klasična stona svetiljka, koja ima mogućnost podešavanja jačine ili boje svetla je dobra alternativa. 

Veliki izbor proizvoda koji mogu olakšati rad u kancelariji možete pronaći u našem web katalogu.

WEB KATALOG: Portal za partnere

(Autor: Marijana Simić, 22.07.2022 )

( )